Poliisien resurssipula olisi ainakin vähän helpottumassa kasvavan erilaisen rikollisuuden edessä!

KYRÖSJÄRVEN ROTARYKLUBIN vieraana Hämeenkyrössä oli tiistaina 12.3.2024 Sisä-Suomen poliisista aikaisemmin tutkintaosaston päällikkönä toiminut rikosylikomisario Jari Kinnunen Nokialta. Nykyisin hän toimii Tampereen poliisiasemalla erityistehtävissä eduskunnan jälkeen ja on Nokian kaupungin kunnallispolitiikassa mukana. Kinnunen on toiminut pitkään ulkomailla rauhanturvaajan- ja poliisin erilaisissa tehtävissä, joten hän tuntee monet asiat paremmin sekä huonommin erilaisista näkökulmista meillä ja muualla.

OLETTE mahdollisesti potentiaalisia uhreja, virtuaallisessa netissä tehdään kymmeniä tuhansia petoksia, aloitti Jari Kinnunen luentonsa rotareille tiistaina Hämeenkyrössä.

Nämä niin sanotut rakkauspetokset ja muut sitä vastaavat huijaukset verkon kautta ovat lisääntyneet, kun virtuaalisesti viedään rahaa kansalaisten pankkitileiltä erilaisilla huijauksilla netin kautta.

Rikolliset miettivät jatkuvasti uusia keinoja lisää näihin pankkitileiltä huijaamiseen vuorokaudet ympäriinsä, kertoi Jari Kinnunen rikollisten toiminnasta nykyisin.

Rakkauspetokset ovat yleisiä entisten ”auervaarojen” tapaan, vaikka ne nykyisin tapahtuu verkossa perinteisten kirjeiden sijasta erilaisillla tehdyillä valeprofiileillä. Rahat menevät näistä pääasiassa Afrikkaan erilaisten kiertojen kautta, jos niitä ei pystytä nopeasti katkaisemaan vaikka pankin nopean huomion kautta. Tilit tyhjennetään yleisesti viikonloppuisin perjantaista alkaen sunnuntaihin saakka. Näitä tulee ilmi poliisille päivittäin. Rahallisesti summat saattavat olla hyvinkin suuria.

Kansalaisilla pitäisi olla aina esto pankkitilillä, minkä verran sieltä voi nostaa tai hävitä rahaa vuorokaudessa. Muutaman satasen esto vuorokaudessa olisi jo jonkinlainen turva eläkeläiselle, jos rahaa alkaa häviämään viikonloppuna tililtä ja jos se saadaan estettyä ajoissa, muistutti Kinnunen

Näiden ongelmien takia poliisi on perustanut pankkihuijauksiin erikoistuneen tutkintaryhmän, jonka Kinnunen toivoo tuovan tulosta tälläisen rikollisuuden estämiseksi.

TÄMÄN JUTUN kirjoittanelle on myös tullut monenlaisia huijausviestejä facebookin meseen yh-viesteillä, pyydetty kaveriksi ja halutaan esimerksi syöpään sairastuneena lahjoittaa kaikki omaisuutensa sadoista tuhansista aina miljoonan asti hyvään tarkoitukseen, ota vaan yhteyttä ja anna sitten tunnuksesi ja pankkitilisi numero…

HUUMAUSAINERIKOKSET ovat selkein ja pahin kasvava ongelma varsinkin isoimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja myös täällä Tampereella Pirkanmaan seudulla.

Paljon tuodaan erilaisia huumeita suuria määriä maahan ja sen toiminnan rahoittajina ovat yleensä hyvätuloiset. Suuremmissa kaupungeissa huumeiden käyttö ja siihen liittyvä rikollisuus näkyy selkeimmin kuin vielä täällä Hämeenkyrössä.

Tampereella on yleensä koko kesä pyhitetty erilaisille musiikki-festivaaleille ja se ei ole välttämättä aina hyvä asia, Pirkanmaan seudulle tulevien ja siellä jo olevien huumejuttujen lisääntymisen takia. Sen ovat paikalla käytetyt poliisin huumekoirat todistaneet käytöksellään.

VÄKIVALTAA on yleensä siellä missä liikkuu huumeita. Kiristys, kiskominen, ryöstöt ja laittomat ampuma-aserikokset liittyvät näihin yhteen aina jossain muodossa. Alaikäisiä käytetään hyväksi, kun eivät joudu vielä linnaan.

Katujengit ja niiden keskinäinen lisääntyvä mahdollinen väkivalta ovat myös yksi huolestuttava piirre poliisin mielestä, mutta ne kodistuvat niiden välisiin keskinäisiin rikollisten taisteluihin, eikä muihin tavallisiin kansalaisiin. Kun taistellaan rahasta niin samalla myös vallasta. Jengisotia voi olla tulossa perinteisten ja katujengien välillä.

PERINTEINEN kaikki muu rikollisuus näiden edellä mainittujen lisäksi on vähenemään päin, enää eivät vanhat jaksa ja ei ole mahdollista tehdä keikkoja. Vanhat juopotkin ovat vähentyneet katukuvasta, nyt on huumeita, sekakäyttäjiä aivan nuorista asti.

Yleisökysymykseen kannabiksen vapauttamista kauppoihin, ei Jari Kinnunen kannattanut.

Poliisin resurssipula olisi kuitenkin helpottumassa, rauhoitti Kinnunen kuulijoita hyvän esitelmänsä lopuksi.

Jari Kinnunen kertoi Kyrösjärven rotareille kasvavasta erilaisesta rikollisuudesta ja niiden ehkäisystä poliisin näkökulmasta maassamme | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomadia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö