Kysymys on lukijan toiveesta siitä, että tulevaisuudessa pitäisi päästä Hämeenkyrön Sillan kirjaston eteen jättämään huonompijalkaisen kaverinsa pois auton kyydistä ilman pakittamista ja turhia käännöksiä lisätilalla!

HÄMEENKYRÖN kunta kertoo 7.4.2024 sivuillaan tämän Hämeenkyrön Sillan pihan viimeisiä vaiheita ja suunnitelmia: Elinympäristöpalvelut ovat käyneet Monitoimikeskus Sillan pihassa ottamassa viimeisiä valokuvia lasten tulevien leikkivälineiden sijoituspaikoista. Toteutus käynnistyy kesällä kohteen kanssa sopien.

Tästä on riitänyt pitkään parran pärinää kuntalaisten osalta, että miten tämä Sillan remontti oikein edistyy.

TIMIN SANOMIEN lukija lähetti toimitukseen viestin ja toivomuksen, että mitä pitäisi vielä lisäksi ottaa huomioon tämän Sillan remontin yhteydessä. Oheisena kuntalaisen toivomus, että Sillan kirjaston eteen lisätilaa, että huonompijalkaisetkin pääsisivät lähelle ilman kaarroksia ja peruuttamista. Jättämään kaverinsa autossa lähelle kirjaston ovea. Oheisena lukijan toive ja sen jälkeen kaikki Sillan tulevasta remontista, mitä siitä on ikinä tietoa saatavilla.

Hei päätoimittaja!, nyt olis sopiva hetki tehdä kirjaston oven eteen lisätilaa niin, että auto pystyisi kaartamaan sinne ja jättämään myös huonojalkaisen ovelle. Pakittaminen on kulkijoille vaarallista.

Tosiaan muutama vuosi sitten eräs kokoomuksen ministeri hurautti kirjaston oven eteen ja kuski odotteli arvovaltaista vierasta heti ovan suussa kunniavartiossa. Kysymyksessä on muistaakseni silloisen ministerin Antti Häkkäsen vierailu ja on ministeri vieläkin.

Onko laki sama kaikille. Varsinaisen kirjastossa käynnin lisäksi voisi jättää siihen kirjaston boxsiin ne lainatut kirjat sisälle helposti ilman pakkia. Ministerin kuski kyllä osaa kaarrella ja peruutella, mutta miten tavallinen hämeenkyröläinen. Tämä vain toimittajan huomio.

Timin Sanomat kirjoitti aikaisemmin 7.4.2024 tästä Sillan remontin vaiheista seuraavasti:

Konsultti on ollut mukana Hämeenkyrön Monitoimikeskus Sillan suunnittelussa, joten tämä jätekatoksen rakentaminen ilmeisesti vain tilattiin, ilman varsinaista kilpailutusta. Sillan piha-alueen parantamisesta tehtiin kuntalaisaloite jo vuonna 2022.

Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan kokouksen 2.4.2024 pöytäkirjat: § 34 Monitoimikeskus Sillan jätekatoksen rakentaminen; urakoitsijan valinta

HÄMEENKYRÖN Monitoimikeskus Sillassa on ollut kiinteistön valmistumisesta alkaen haasteita uuden jätelain velvoittaman jätteiden erilliskäsittelyn ja väliaikaisesti varastoitavien kalusteiden tilatarpeiden kanssa. Tavaroita on säilytetty niille kuulumattomissa paikoissa, palotarkastuksen yhteydessä ylimääräisestä palokuormasta on tullut huomautuksia. Hankkeille teetettiin suunnitelmat Lujatalo Oy:n kautta vuoden 2024 talvella. Suunnitelmat käytiin läpi Sillan henkilöstön edustajien kanssa talvella 2024. Hankkeelle pyydettiin kokonaisurakkatarjous Lujatalolta elinkaarihankkeen periaatteiden mukaisesti. Hankkeelle on varattu määräraha vuoden 2024 investoinneissa 80 000 euroa. Työ päätetty tilata Lujatalolta hintaan 82 266,98 euroa (alv 0 %) kunnan elinympäristölautakunnan 2. huhtikuuta 2024 kokouksen pöytäkirjojen mukaan. Elinympäristölautakunta päättää tilata työn Lujatalo Oy:n antaman tarjouksen mukaisesti hintaan 82 266,98 € (alv 0%) ja valtuuttaa tilapalvelupäällikön allekirjoittamaan tarvittavat asiakirjat urakkaan liittyen (osittaista kopiota lautakunnan pöytäkirjoista).

LUJATALO OY vaikuttaa isolta tunnetulta luotettavalta yritykseltä, sillä yhtiö ilmoittaa sivuillaan vuoden 2023 taloustiedoista seuraavaa (konserni vielä erikseen): Lujatalo Oy:n liikevaihto oli (vuonna 2023) 529 miljoonaa euroa (581 miljoonaa euroa) ja se laski 9,0 %. Liikevoitto oli 3,4 miljoonaa euroa (6,0 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 0,7 % (1,0 %). Henkilöstön määrä laski Lujatalolla ja oli keskimäärin vuoden aikana 798 (laskua 13,1 %). Yhtiön päätoimipaikaksi on merkitty Kuopio.

SILLASSA on vielä paljon tekemätöntä työtä, miitä siihen on suunniteltu Hämeenkyrön kunnan taloussuunnitelmissa tuleville vuosille. Siitä ohessa juttua ja sen jälkeen lopuksi kopiota kuntalaisaloitteesta Sillan piha-alueen parantamiseksi.

Sillan suunnitelmat tuleville vuosille kunnan antamien tietojen mukaan
Sillan piha-alueen parantamiseksi tehtiin jo vuonna 2022 kuntalaisaloite. Elinympärstölautakunta saanut vastauksen ja sanonut, että vuoden 2023 talousarvion investoinneissa on varattu määräraha Sillan pihan kunnostukseen 50 000 euroa. Tämä pitää sisällään sekä suunnittelun ja toteutuksen. Sillan piha-aluuen parantamista pidettiin kovin tarpeellisena.

Sillan piha-alueen suunnitelman osalta kunta kertoo taloussuunnitelmasaan 2024 seuraavaa. Talousarvioon merkitty vuodelle 2023 – 50 000 euroa, vuodelle 2024 – 50 000 ja 2025 vuodelle 50 000 euroa. Suunnitelma tehty ja se toteutetaan osa valmiista suunnitelmasta. Jatko sovitaan palveluyhteistyössä.

Jätekatoksen suunnittelu ja toteutus. Talousarvioon on 2024 vuodelle budjetoitu 80 000 euroa. Tämä uusi hanke johtuu suurista jätemääristä, jätelain muutoksesta ja paloturvallisuudesta.

Pihan leikkivälineiden uusintaan vuoden 2024 talousrviossa 10 500 euroa. Uusi hanke olemassa olevien korjaamiseksi, turvallisuus ja havaintojen perusteella.

Sillan keittiön laitteet pitäisi laittaa uusiksi. Vuoden 2026 talousarviossa 390 000 euroa. Päiväkodin jäähdyts on ollut esillä talousarviossa 120 000 euron edestä. Ei kuitenkaan sisälly suunnitelmavuosille.

Sillan keittön pakastin ja dieettitila. Pakastimen koneiston uusiminen vuoden 2023 talousarviosta 15 000 euroa, on siirretty 2025 vuodelle.

Sillan sähköautojen latauspiste henkilökunnlle ja asiakkaille on ollut puheissa ja paperilla etu- ja takapihalle. Sata tonnia (100 000 €) arvioitu hinta, mutta ei sisälly suunnitelmaksi tuleville vuosille.

Sillassa sijaitsee koulu, päiväkoti, kansalaisopisto, musiikkiopisto, kirjasto ja liikuntatiloja.

KUNTALAISALOITE VUODELTA 2022

Monitoimikeskus Sillan pihan viihtyisyyden parantaminen, Hämeenkyrö
Aloite luotu Kuntalaisaloite.fi-palveluun 24.4.2022

”Monitoimikeskus Sillan ulkoalue on sekä päiväkodin että koulun puolelta pääosin karu: asfaltilla, pölisevällä sepelillä ja soralla päällystetty leikkikenttä. Tällä hetkellä piha ei houkuttele lapsia liikkumaan erilaisilla materiaaleilla ja maaston muodoilla. Pihan rakennettu ympäristö ei myöskään anna suojaa tuulisilla eikä aurinkoisilla säillä. Syksyisin ja talvisin piha on kylmä ja viimainen, kevät- ja kesäkuukausina paahtavan kuuma. Kunnolliset suojat puuttuvat edelleen. Piha ei saa olla välttämätön paha, vaan tärkeä osa rakennuksen kokonaisuutta, jossa lasten leikit voivat jatkua erilaisilla välineillä, materiaaleilla ja luonnon elementeillä sisätiloista ulos. Sillan pihan tulee houkutella kaikenikäisiä lapsia liikkumaan ja kokemaan ulkoilun riemua, jossa leikki, liikunta ja luovuus ovat keskiössä. Monipuolinen ja viihtyisä piha vahvistaa kaikenikäisten lasten motoriikkaa, yhteisöllisyyttä ja kaverisuhteita, koska lapsilla on kivaa ja motivoivaa tekemistä koko ulkoilun ajan. Toivomme, että monitoimikeskus Sillan piha-alueen parantamisessa otetaan huomioon käyttäjien käytännön tarpeet ja ideat. Monitoimikeskus Silta sijaitsee keskeisellä paikalla Hämeenkyrön keskustassa. Pihan viihtyisyyden lisääminen tuo positiivista näkyvyyttä ja lapsiperhemyönteisyyttä koko Hämeenkyrön imagoon ja vetovoimamarkkinointiin. Pihan kunnostaminen tekisi näkyväksi myös lapsiperheiden arvostamisen kunnassamme, sillä Silta on koko kunnan perheiden ja lasten aktiivisessa käytössä ympäri vuoden.”

Elinympäristölautakunta toteaa vastauksena kuntalaisaloitteeseen, että vuoden 2023 talousarvion investoinneissa on varattu määrärahaa Sillan pihan kunnostukseen 50 000 euroa. Tämä pitää sisällään sekä suunnittelun että toteutuksen.

Toteutus tehdään yhteistyössä Lujatalo Oy:n, sivistyspalvelujen ja pihan käyttäjien kanssa.

Lähde: Hämeenkyrön pöytäkirjat ja Taloussuunnitelma 2024, sekä Lujatalon taloustiedot

Ministerin auto helposti kirjaston edessä parkissa | KUVA: ERKKI KOVALAINEN – TIMIN SANOMIEN ARKISTO

Sillan pihaa ja kirjaston ovi keskellä vasemmalle | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö