Konikallion tuulivoimahankkeen Hämeenkyrön yleisötilaisuudessa keskiviikkona 13.3.2024 toivoi Ilmattaren hankevastaava Lauri Vierto parempaa keskustelun ilmapiiriä kuin edellisenä päivänä Ikaalisissa. Ketään ei palvele epäkypsä, hankevastaavaa nöyryyttävä ja saivarteleva keskustelu näistä tuulivoimaloista. Se ei palvele mitenkään tämän hankkeen osallisia. Tämän illan tehtävänä on käsitellä Hämeenkyrön osayleiskaavan muutosta, sanoi Vierto tilaisuuden alussa Hämeenkyrössä.

Timin Sanomat ei puolueettomana ota tähän kantaa mitenkään missään muodossa, sillä puolustajia on tämän osalta paljon, kuin vastaan panijoita! Kunnat saavat näistä verotuloja.

ILMATAR järjesti Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä kaikille avoimen yleisötilaisuuden Konikallion tuulivoimahankkeen osalta 12.-13. maaliskuuta 2024. Hanke sijoittuu Ikaalisten ja Hämeenkyrön rajalle.

HÄMEENKYRÖN kunnanvaltuuston kokouksen 18.3.2024 esityslistojen pykäläna on § 18: Valtuustoaloite 3/2023; Konikallion tuulivoimahankkeen toteuttamista edeltävien selvitysten sekä ympäristöluvan vaatiminen

Hämeenkyrön kunnanvaltuuston kokouksessa on perussuomalaisten valtuustoryhmä tehnyt aikaisemmin valtuutetun Janne Mäkisen allekirjoittamana valtuustoaloitteen, jossa he esittävät Hämeenkyrön kunnan edellyttämän realistista, kattavaa ja ennen kaikkea puolueetonta selvitystä Konikallion tuulivoimahankkeesta järjestämällä kuntalaisille osoitetun kuulemistilaisuuden ja tulee vaatimaan ympäristölupaa ennen hankkeen eteen päin viemistä.

IKAALISTEN Ilmattaren yleisötilaisuudessa tiistaina 12.3.2024 sanoi Janne Mäkinen, että nämä havainnekuvat näistä tuulivoimaloista harhaanjohtavina eivät todellisuudessa vastaa sitä, mitä ne oikeasti ovat. Ne näkyy kymmenien kilometrien päähän vilkuttavine valoineen, eikä vain pieniä punaisia valoja Ikaalisten keskustaan asti. Mäkinen kehoitti kuuljoita käymään katsomassa todella isoja voimaloita länsi-rannikolla, eikä vain täällä lähellä olevia. Kiinteistöjen arvot tulevat ikävä kyllä voimaloiden takia laskemaan, tähdensi Janne Mäkinen molemmissa Ikaalisten ja Hämeenkyrön yleisötilaisuudessa. Oheisena Janne Mäkisen puuheenvuoro osittain tekstiksi kopioituna Hämeenkyrön yleisötilaisudesta, ja sen jälkeen juttua Konikallion tuulivoimalasta Timin Sanomien aikaisemmasta kirjoituksesta asiasta.

OHEISENA JANNE MÄKISEN PUHE OSKAKSI KOPIONA TEKSTINÄ HÄMEENKYRÖN TILAISUUDESSA

Kiitos! Joo täällä Mäkisen Janne Hämeenkyrön kunnanhallituksen jäsen, edustan toki itseäni ainoastaan. Asustelen Pinsiössä tuolla itä- Hämeenkyrössä sata metriä Ylöjärven rajalta. Itselläni ei koskaan tule nämä tuulimyllyt näkymään, mutta tuota sillon kun olen tähän kuntapolitiikkaan lähtenyt ehdolle ja mukaan niin en ole itsekeskeisesti ole aatellut vaan ajaa omaa asiaani, vaan olen myöskin halunnut huomioita muita kuntalaisia.Ja sen verran tuota vaan tuohon Lahtisen Leenan asianpesukoneesen otan kantaa, että astianpesukonehan ei varmasti käy 24/7, elikkä nämä tuulimyllythän on jo siellä pystyssä.

ITSE tein maataideteoksen omalla kustannuksellani tuonne Ikaalisiin ja sinne pellolle tein semmoisen 350 metrisen voimalan kuvaajan. Kovan suosion se sai, ihmiset kävi sitä kattelemassa. Elikkä silloin ainakin osa niistä ihmisistä, jotka mulle on pistänyt postia ja käynyt paikan päällä jututtumassa, on ymmärtänyt kuinka iso tämä on, elikkä kaksi kertaa Näsinneulan korkuinen. Eli näkyy kyllä pitkälle. Hämeenkyrössä. me markkinoidaan meidän kuntaamme maaseutukuntana ja kansallismaisemena. Se näkyy sinne F. E. Sillanpään kansallismaisemiin ja Mahnalaankin.

NIINKUN tässä jo laskin mainitsinkin, kiinteistöjen arvot, nehän tulevat laskemaan. Mutta se mikä, eilen olin Ikaalisissa ja tota sain siellä pitää puheenvuoron ja kahteen kertaan yllättäen mikrofonista loppu akku mun puheeni aikana, sain kuitenkin asiani esille, mutta sitä mitä eilen ei tullut ollenkaan puheeksi tästä pohjavedestä. Asiantuntijan tarkka, kiitos selonteko siitä, että pohjaveden samentuminen, tilapäinen hetkellinen samentuminen on mahdollista, sehän tarkoittaa sitä, että silloin ollaan lähellä sitä pohjavettä itse asiassa me silloin vaikutetaan siihen pohjaveteen, jos se kerran pääsee samentumaan, voi varmaan asiantuntija näin myöntää, joo. Elikkä silloin ollaan niinkun todella riskitekijöissä siinä kohtaa, kun sitä samentumaa tulee, onko se paikallista, onko se tilapäistä vai onko se pysyvää. Kiitos!

Konikallion tuulivoimapuiston hanke

Timin Sanomat kirjoitti aikaisemmin: ILMATAR IKAALISTEN-HÄMEENKYRÖN OY:N Konikallion tuulivoimapuiston YVA-selostus on nähtävillä. Ilmatar suunnittelee Konikallion tuulivoimahanketta Ikaalisten ja Hämeenkyrön rajalle. Molempien kuntien keskustaajamista on matkaa tuulivoimapuistoon noin kymmeneisen kilometriä. Enimmillään on kyse 15 tuulivoimalan rakentamisesta ja kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä. YVA-selostuksesta järjestetään kaikille avoimet yleisötilaisuudet 12.3. ja 13.3. – myös etäosallistuminen mahdollista. Kaikille avoimet yleisötilaisuudet pidetään tiistaina 12.3.2024 klo 18.00–21.00 Ikaalisissa (Altin sali, Eino Salmelaisen katu 20, Ikaalinen) ja keskiviikkona 13.3.2024 klo 18.00–21.00 Hämeenkyrössä (Ammatti-instituutti Iisakin auditorio, Taitokuja 3, Hämeenkyrö). Molemmissa tilaisuuksissa on kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Yleisötilaisuuksiin on mahdollista osallistua myös etäyhteyden välityksellä.

OHEISENA OSITTAISET KOPIOT PIRKANMAAN ELYN JA HÄMEENKYRÖN KUNNAN TIEDOTTEISTA

Pirkanmaan Ely-keskus

Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:n Konikallion tuulivoimahanke on edennyt ympäristövaikutusten arvioinnissa selostusvaiheeseen. Arviointiselostusta esitellään kahdessa yleisötilaisuudessa 12.3. ja 13.3. Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä.

Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Konikallion tuulivoimahankkeesta. Arviointiselostuksessa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvio todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy suunnittelee Konikallion tuulivoimahanketta Ikaalisten kaupungin ja Hämeenkyrön kunnan alueille Pirkanmaan maakuntaan. Hankealue sijaitsee noin 10 km Ikaalisten keskustasta lounaaseen ja noin 12 km Hämeenkyrön keskustaajamasta luoteeseen. Tuulivoimahankealueen kokonaispinta-ala on noin 20 km2. Hankealueelle suunnitellaan enimmillään 15 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho 6–10 MW.

Arvioitavat vaihtoehdot
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta
Vaihtoehto 1 (VE1): Hankealueelle rakennetaan enintään 15 tuulivoimalaa
Vaihtoehto 2 (VE2): Hankealueelle rakennetaan enintään 11 tuulivoimalaa
Tuulivoimapuiston ulkoisen sähkönsiirron osalta tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa 110 kV voimajohdolla, joista toinen vaihtoehto suuntautuu hankealueelta koilliseen ja toinen etelän suuntaan. Vaihtoehdoissa voimajohtolinjojen pituudet vaihtelevat noin 14–15 km. Ulkoisten sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot sijoittuvat koko matkaltaan uuteen johtokäytävään.

YVA-selostuksesta järjestetään kaikille avoimet yleisötilaisuudet 12.3. ja 13.3. – myös etäosallistuminen mahdollista.
Kaikille avoimet yleisötilaisuudet pidetään tiistaina 12.3.2024 klo 18.00–21.00 Ikaalisissa (Altin sali, Eino Salmelaisen katu 20, Ikaalinen) ja keskiviikkona 13.3.2024 klo 18.00–21.00 Hämeenkyrössä (Ammatti-instituutti Iisakin auditorio, Taitokuja 3, Hämeenkyrö). Molemmissa tilaisuuksissa on kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Yleisötilaisuuksiin on mahdollista osallistua myös etäyhteyden välityksellä. Osallistumislinkki päivitetään hankkeen verkkosivulle http://www.ymparisto.fi/konikalliontuulivoimahankeYVA.

Mielipiteitä voi esittää 5.4.2024 asti
Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 5.4.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/243/2022).

Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen perusteltu päätelmä arviointiselostuksesta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Lisätietoja:

YVA-selostus ymparisto.fi-sivustolla: http://www.ymparisto.fi/konikalliontuulivoimahankeYVA
Hankkeesta vastaava: Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy, Lauri Vierto, p. 050 376 5204, etunimi.sukunimi@ilmatar.fi
YVA-konsultti: AFRY Finland Oy, Henna Tihinen, p. 050 467 4236, etunimi.sukunimi@afry.com
YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, Airi Määttä, p. 0295 036 173, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lähde: Timin Sanomat aikaisemmat kirjoitukset ja verkkolähetysten seuranta Ikaalisten ja Hämeenkyrön yleisötilaisuuksista

Kuva Hämeenkyrön yleisötilaisuudesta

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö