Hämeenkyrön ainoan aikansa varsinaisen puutarhurin Detlev Liebingin jopa vanhanaikaiselta vaikuttava piirtoheitin heitti raina-kuvia sormissa naksahdellen tasaiseen tahtiin puisto-aiheisia kuvia Villa Rauhasalon seinälle, mistään nykyhienosta läppäristä ei ollut kyse, mutta se toimi.

Kyrösjärven Rotaryklubin tiistain 26.9.2023 klubi-illan vieraana oli puutarhuri-arkkitehti Detlev Liebing, joka toimi kunnan palveluksessa puutarhurina 30 vuotta. Liebing oli kunnan ensimmäinen ja viimeinen puutarhuri ja jäi eläkkeelle joskus 2012 vuonna. Lajinsa ensimmäinen ja viimeinen kunnassa, mutta hyvin on kuulemma hänen aikanaan hommat pelittänyt.

Klubi-illan puutarhurin alustuksen aiheena Hämeenkyrössä oli: Puistojen kehitys Suomessa ja myös Hämeenkyrössä

Detlev Liebing on syntynyt Saksan Gescherissä Hollannin rajalla ja muuttanut vaimonsa Anjan kanssa Suomeen 1977. Viitisen vuotta hän oli koti-isänä ja hoiti tytärtään. Liebing valmistui maisema-arkkitehdiksi Saksassa. Anja ja Detlev Liebing ovat on saaneet vuonna 2018 Hyvä luontoteko tunnustuksen Suomen luonnonsuojeluliitto/Hämeenkyrön puolesta, pitkäjännitteisestä toiminnasta luonnon ja rakennetun ympäristön raja-alueeella puutarhureina ja maisemasuunnittelijoina.

Liebing tullut kuntaan perheineen Saksasta aikoinaan pakoon liian vilkasta elämää luonnon rauhaan. Perheen tytär ollut vasta viisivuotias, mutta oppinut nopeasti suomenkielen ja isä oli ollut viitisen vuotta aluksi koti-isänä ja hoitanut tytärtään. Melkein kaikkien hämeenkyröläisten tuntema puutarhuri on tullut tutuksi monelle, ainakin Hämeenkyrön parhaan onnistuneen pihakilpailun järjestämisestä vuodesta 1991 alkaen aina vuoteen 2011 viimeiseen kisaan asti kahdenkymmenen vuoden aikana.

***

Älkää kuitenkaan nukkuko tämän esityksen aikana, sillä Kurjenmäkodin asikkaatkaan eivät olleet nukahtaneet tämän vastaavan aikana, vaikka vasta oltiin syöty, tervehti puutarhuri aluksi meitä klubilaisia esitelmänsä aluksi. Ei nukuttu, vaan hänen alustuksensa oli hyvä ja mielenkiintoinen.

Kyröskosken erään rautakaupan alakerrasta ura lähtenyt käyntiin Hämeenkyrössä puheilla, kun tullut kunnassa huhua, että Puronsuulla olisi tarjolla joku, joka tekee, osaa ja voisi tehdä pihojen ynnä muun maisemasuunnittelua.

Pihat ollut siihen aikaan vain muijien hallussa ja touhua, mutta nyt on tyyli muuttunut, vakuutti kunnan pitkäaikainen puutarhuri puheessaan.

Nyt myydään ja katsellaan tontteja, mökkejä, taloja jopa sammaleiselta pohjalta luonnontilassa.

Puutarhuri- arkkitehti kertoi, että kunnan parhaan pihan osalta ei tarkkaan ennakkoon oltu kerrottu kenelläkään näistä asianomaisille, vaan soiteltiin omien kierrosten jälkeen, että saako tulla käymään. Oli parhaan pihan osalta mukana kaikkea: rivitalot, omakotitalot, mökit, maatilat ja jopa kerrostalot.

Toiset tykkää luonnonmukaisesta ja toisilla pitää olla liipattu nurmikko. Makuja on monenlaisia ja monen sorttisia pihoja, puistoja ja rakennuksia on nähty Hämeenkyrössäkin puutarhurin aikana.

”Voi olla samalla puisto ja piha kiveä ja nurmea sekaisin, ei vain aina jyrkästi joko tai ei!”

Kunnan entinen puutarhuri näytti paljon hyviä kuvia tämän Hämeenkyrön pihakilpailun osalta ja muustakin puistoihin liiyytyvästä aiheesta

Kaikkien hämeenkyröläisten tunteman toimittajan ja jalkapallomiehen Matti Pitkon ohi oli Kyröspohjantiellä pihanhoitolautakunta kävellyt aikoinaan. Matti oli sanonut, että ettekö aio tulla katsomaan Hämeenkyrön ylivoimaisesti hoidetuinta parasta pihaa. Joku lautakunnan jäsenistä oli kävellyt Matin pihalle päin kymmenisen metriä ja kääntynyt pois. Matti ollut myöhemmin tästä Liebingin puheilla. Viikon päästä oli tuonut Liebing Matille puusta kaiverretun hienon veistoksen, jossa lukenut saksaksi: Jumala suojelee tätä puutarhaa. Tavallaan ensimmäinen palkinto ollut tässä sarjassa ja Matilla on seinällään vieläkin tämä puuveistos.

Puutarhuri käy vielä joskus kunnassa tapaamassa alan porukkaa, ja antaneeko vielä vähän konsulttiapua ja neuvoja, miten pitää puistoja, teiden ja katujen vieruksia hoitaa.

Sammalpiha osaksi on hyvä, vähemmän leikattavaa. Ei pidä olla liian täsmällinen ja tiukkapipoinen, vakavaa ja vaativaa kuitenkaan näiden pihojen hoito. Tätä pitää osata ilolla tehdä, kiteytti puutarhuri-arkkitehti Detlev Liebing esitelmänsä lopuksi.

Kaikki on tavallaan katsojan silmässä!

***

PS. Timin mökkini on aikoinaan voittanut tämän kunnan pihakilpailun aikaisempien omistajien taholta. Kylällä oli aluksi puhuttu meistä mökin omistuksen jälkeen, että eipä taida enää yhtähyvä piha olla kuin aikaisemmilla mökin haltijoilla, vaikka rouvani on innokas viherpeukalo

Tämän jutun kirjoittaja on Kyrösjärven Rotaryklubin sihteeri

Erkki Kovalainen

Detlev Liebing Kyröskosken Rotaryklubin vieraana | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Liebingin piirtoheitin heitti tasaiseen tahtiin naksahdellen hyviä kuvia Villa Rauhasalon seinälle | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyröön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö