Ylöjärven suosittu Shell näyttäisi loppuvan ainakin nimen muutoksella ja polttoaineen jakelun takia. Korkein hallinto-oikeus ei ole myöntänyt enää valituslupaa päätöksille. Hallinto-oikeuden päätös on ollut se, että kaikki St1 Oy:n kaikki vaatimukset hylätään. Asiasta kirjoitti ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutiset ja Aamulehti, joihin linkki tämän jutun lopussa tiljaajille. Asema voi jatkaa paikalla, mutta ilman polttoaineen jakelua hanoista. Monet käyvät huoltsikalla tosin vain syömässä tai kahvilla, ilman tankkausta. Sähköautot ovat tosin lisääntymässä, ja tästä voisi rakentaa sen mukaan sapluunan, mutta se ei tämän brändin puitteissa onnistune. Ylöjärven Shellin tällä paikalla on aina ollut autoja parkkipaikka täynnä vuorokauden ympäriinsä aamusta iltaan asti.

Ylöjärven ympäristölautakunta on äänestänyt, että pitääkö tontille olla ympäristölupaa. Timin Sanomat kirjoitti aikaisemmin näin päätöksistä.

Ylöjärven ympäristölautakunnan kokouksen 25.1.2023 äänestyksen tulos:

Huoltoasemalle ei ympäristölupaa 7 ääntä: Katariina Blom kokoomus, Satu Honkanen vihreät, Hannele Kyttälä-Koskinen kokoomus, Aki Leppänen vasemmisto, Minna Mäkinen SDP, Seppo Peltola SDP ja Markku Uusitalo kokoomus

Huoltoaseman luvan jatkon kannalta 3 ääntä: Inga-Mari Lehti perussuomalaiset, Hannu Ruuska perussuomalaiset ja Jyri Honkaluoma keskusta

Timin Sanomat kirjoitti aikaisemmin 14.12.2023

VAASAN HALLINTO-OIKEUS oli 11.12.2023 ratkaisussaan hylännyt vaatimukset Ylöjärven huoltoaseman Shellin jatkosta. Hallinto-oikeuden päätös on ollut se, että kaikki St1 Oy:n vaatimukset hylätään. Ylöjärven kaupungille on viipymättä annettava tästä päätöksestä tieto kuntalain 108:n §-pykälän mukaisesti. Mahdollinen valitus on tehtävä korkeimpaan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksiannosta, sitä päivää lukuun ottamatta.Tiedon kuulutuksen julkaisemisesta tulee olla nähtävillä vähintäään sen ajan, jonka kuluessa päätökseen saa hakea muutosta.

Polttoaineketju St1 uudelleen brändää Shell-asemaverkostonsa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Jatkossa kaikki Shell-asemat muutetaan St1-asemiksi. Yhtiö kertoo uudistuksesta tiedotteessa. St1:llä on valtakunnalliset huoltoasemaverkostot sekä St1- että Shell -brändeillä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.


YLÖJÄRVEN YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN kokouksen 25.1.2023 pöytäkirjoista käy ilmi, että huoltoasema Shell ei olisi saamassa ympäristölupaa Ylöjärvellä Vanhan Vaasantien varrella. Ympäristöluvan kieltämisestä on tehty valitus Vaasan hallinto-oikeudelle polttoaineen jakeluaseman taholta ja sitä on käsitelty kaupungin ympäristölautakunnan kokouksessa. Kysymys St1 ketjun valituksesta, joka vastaa tästä Shellin toiminnasta Vanhan Vaasantien ja Vaasantien risteyksessä Ylöjärvellä.

Ympäristölautakunnan kokouksessa on tehty muutosesitys Inga-Mari Lehden taholta, että huoltoasemalle myönnetään jatkossa lupa harjoittaa ympäristöluvan osalta edelleen toimintaa. Sitä on kannattanut Hannu Ruuska saman perussuomalaisten puolueen jäsenen osalta ja asia edennyt sen vuoksi äänestykseen. Äänestyksen tulos on ollut se, että huoltoasema ei saisi jatkaa kyseisellä paikalla. Lehden esitys hävinnyt 7 – 3 äänin. Keskustan Jyrki Ylihonkaluoma lisäksi äänestänyt muutosesityksen puolesta.

Ännestyksen tulos:

Huoltoasemalle ei ympäristölupaa 7 ääntä: Katariina Blom kokoomus, Satu Honkanen vihreät, Hannele Kyttälä-Koskinen kokoomus, Aki Leppänen vasemmisto, Minna Mäkinen SDP, Seppo Peltola SDP ja Markku Uusitalo kokoomus

Huoltoasemalle lupa jatkon kannalta 3 ääntä: Inga-Mari Lehti perussuomalaiset, Hannu Ruuska perussuomalaiset ja Jyri Honkaluoma keskusta


OHEISENA OSAKSI KOPIOTA VAASAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSESTÄ

Ylöjärven ympäristölautakunta 21.09.2022, § 128
Ylöjärven ympäristölautakunta ei ole myöntänyt St1 Oy:lle ympäristölupaa jakeluaseman toiminnan muutokselle, osoitteessa Vanha Vaasantie 1, 33470Ylöjärvi, kiinteistöllä 980-428-17-12. Ympäristölautakunta perusteli päätöstään sillä, että ympäristöluvan myöntämisen edellytyksiä ei ole johtuen siitä, että luvan myöntäminen vaarantaisi vedenhankinnan kannalta tärkeän 1-luokan Ylöjärvenharjun pohjavesialueen. Pohjaveden pilaantumisriskiä ei voida alueen maaperä- ja pohjavesiolosuhteissa riittävän tehokkaasti ehkäistä asiassa esillä olleilla tai muillakaan hakemuksen pohjalta arvioitavissa olevilla suojaustoimenpiteillä taikka luvassa annettavilla jakeluasema-asetuksen minimivaatimuksia ankarammilla lupamääräyksillä. Luvan myöntäminen toiminnalle olisi siten ympäristönsuojelulain 17 §:n mukaisen pohjaveden pilaantumiskiellon vastaista. Luvanhakija ei ole esittänyt painavia syitä, jotka puoltaisivat luvan myöntämistä.
Vaatimukset hallinto-oikeudessaSt1 Oy on vaatinut, että hallinto-oikeus ensisijaisesti palauttamatta asiaa uudelleen käsiteltäväksi ratkaisee asian suoraan siten, että Ylöjärven ympäristölautakunnan päätös 21.09.2022 § 128 kumotaan ja muutoksenhakijan hakema ympäristölupa myönnetään; taikka 2 (16) toissijaisesti kumoaa Ylöjärven ympäristölautakunnan päätöksen
21.09.2022 § 128 ja palauttaa asianYlöjärven ympäristölautakunnan käsiteltäväksi; ja joka tapauksessa velvoittaa Ylöjärven kaupungin korvaamaan muutoksenhakijan asianosais- ja oikeudenkäyntikulut tässä asiassa korkolain (633/1982) 4.1 §:n mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua päätöksentekopäivästä.
Lisäksi muutoksenhakija on pyytänyt hallinto-oikeutta määräämään (valituskirjelmän) kappaleen 4.6 5-kohdan salassa pidettäväksi 50 vuodeksi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 6 luvun 24 § 1 momentin 8-kohdan nojalla.
Muutoksenhakija on perustellut vaatimuksiaan muun ohella seuraavasti:
Ylöjärven ympäristölautakunnan päätös on lainvastainen ja perustuu olennaisilta osin puutteelliseen tulkintaan ja arviointiin.
Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain, jätelain, kemikaaliturvallisuuslain sekä niiden nojalla annettujen säännösten vaatimukset.
Suhteellisuusperiaate huomioiden ympäristölupa olisi tullut myöntää, sillä toiminnasta aiheutuva pohjaveden pilaantumisriski on kaikki olosuhteet ja esitetyt selvitykset huomioiden olematon.
Polttonesteiden jakeluaseman sijoittamiselle kyseessä olevalle paikalle on erityinen syy.
Polttoaineen jakelutoiminnalle on myönnetty vuonna 1988 sijoituspaikkalupa,j onka määräyksissä on huomioitu jakelupisteen sijainti pohjavesialueella.
Yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista olisi järjestelmällisesti hylätä pohjavesien muodostumisalueille sijoittuvien polttonesteiden jakeluasemien ympäristölupahakemukset, kun muissa vastaavissa tapauksissa sijoittuminen kyseisen kaltaisille alueille sallitaan.
Jakeluasematoiminta ei aiheuta riskiä Ylöjärvenharjun pohjavesialueen vedenlaadulle tai vedenotolle. Vahanen Environment Oy:n tutkimukseen perustuva selvitys osoittaa, ettei jakeluasema-alueen ja vedenottamoiden välillä ole hydraulista yhteyttä eikä mahdollisia haitta-aineita voi siten kulkeutua jakeluasemalta vedenottamoille tai niiden suuntaan.
Jakeluasema-alue ei sijaitse pohjaveden muodostumisalueella. Alueella tehtyjen geologisten tutkimusten perusteella lähialueiden ei arvioida soveltuvan yhdyskunnan vedenhankintaan. Alueen hydrogeologian perusteella se rinnastuu ei-pohjavesialueisiin, vaikka se sijaitsee pohjavesialueen reunalla.
Hakemuksen mukaisilla teknisillä ratkaisuilla haitallinen vaikutus pohjaveteen voidaan sulkea pois.


Lähde: Vaasan hallinto-oikeus ja Ylöjärven kaupungin pöytäkirjat, linkit ohessa Ylöjärven Uutisten ja Aamulehden artikkeliin asiasta tilaajille:

https://ylojarvenuutiset.fi/2024/04/23/korkein-hallinto-oikeus-hylkasi-st1n-valituslupahakemuksen-ylojarven-shellin-kohtalo-nayttaa-sinetoidylta/

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000010387175.html

Ylöjärven Shell | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö