Kymmenottelija Aleksi Savolainen Kyrösjärven Rotaryklubin vieraana Ikaalisten kylpylässä

Kaikki vanhemmat hämeenkyröläiset ainakin muistavat Hämeenkyrön ”Timin karhun” Paavo Yrjölän, joka voitti kymmenottelun olympiakultaa Amsterdamin kisoista 1928 vuonna. F. E. Sillanpää ainoana suomalaisena Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkittu liittyy myös suurten hämeenkyröläisten joukkoon, mutta nyt on tulossa uuttaa historiaa mahdollisesti lisää luettavaksi. Vielä lisäksi pitää mainita, että myös Hämeenkyrössä asuva Jouko Selin on voittanut nuorten SM:n kymmenottelussa aikoinaan.

KYRÖSJÄRVEN ROTARYKLUBIN vieraana Ikaalisten kylpylässä tiistaina 21.11.2023 oli Hämeenkyrön Mahnalassa asuva kymmenottelija Aleksi Savolainen.

Aleksi Savolainen on aloittanut nuorena poikana urheilun uransa Nokian seurassa, mutta siirtyi sitten Tampereen Pyrintöön.

Kymmenottelijan pitää hallita monta lajia, ja siihen Pyrintö antaa parasta osaamista valmennuksessa suurena seurana, aloitti Savolainen esitelmänsä meille klubilaisille Ikaalisten kylpylässä. Savolaista valmentaa Timo Väliharju ja hänellä on kuusi valmennettavaa TP:n ryhmässä.

Viime kesä meni Aleksin mielestä hyvin. Tavoitteena oli päästä aikuisten Pohjosmaiden mestaruuskisoihin ja nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kotikisoihin Espooseen. Molemmat tavoitteet täyttyivät. PM-kisoista oli tuloksena kolmas sija ja Espoosta sijoitus kahdestoista ennätyksellään, 24:n osanottajan joukosta.

”Pari lajia jäi kaivelmaan, näin monesti, mutta Espoon ennätystulokseen täytyy olla tyytyväinen”, aprikoi Savolainen kesän saavutuksiaan

KALVEVAN KISOJEN sijoitus pronssille oli hyvä pitkän kisaputken jälkeen. Kuusi kymmenottelua tuli kesän aikana suoritettua ja tuskin niin monta on kukaan suomalainen urheilija tehnyt yhden kauden aikana aikaisemmin, muisteli Savolainen viime kesäänsä.

Ensi kesän tavoitteena ovat aikuisten EM-kilpailut, mutta siitä ei vielä varsinaista stressiä, mahdollisuuksena olisi kuitenkin suorittaa sinne tulosrajat. Kalevan kisoissa olisi mestaruus hakusessa ja Pohjoismaiden kisat lisäksi tavoitteena tulevalla kaudella.

Seiväs ja kuula ovat parhaat lajit tällä hetkellä ottelijan omasta mielestään, vaikka ne sotivat vähän toisaaan vastaan lajina ja hänelle muutenkin.

Eräs klubimme jäsenistä heitti, että kyllä sinun pitäisi tuota keihästä lennättää vähän pitemmälle, ja sen myönsi myös vieraamme. Mutta sitä tullaan varmasti vielä parantamaan. Vaikeita lajeja teknisesti ovat myös seiväs ja 110 m aidat kymmenottelijalle.

Harjoittelun osalta pitää painopisteet ottaa huomioon eri lajien osalta. Lajien osalta on tehty pisteytykseen muokkausta viimeksi joskus 90-luvulta ja hyppylajit ovat pisteytyksissä hyviä urheilijan kannalta.

Jossain yksittäisissä lajeissa tulee kilpailtua kansallisissa kilpailussa kesän aikana, mutta siihen ei ole kovin suuria mahdollisuuksia oman lajin harjoittelun rytmityksen ja kilpailujen tiiviin ohjelman vuoksi. Viime talvena on kymmenottelija ollut ensimmäisen kerran etelän leirillä ja todennut sen hyväksi.

Kysymys tonnivitosen (1500 m) ajan parantamiseen, vastasi Aleksi Savolainen, että vähän tähän yleensä panostetaan, koska kuitenkin pisteet jaetaan pääasiassa muissa lajeissa ja se on väsyneenä muutenkin viimeinen laji. Kuitenkin syyspuolella peruskunnon harjoittelussa tehdään muutama kympin juoksulenkki tätä varten.

Aleksi Savolainen luetteli kysymykseen eri lajien ennätyksistään kymmenottelussa nopeasti ulkomuistista: 100 m 11,05, pituus 7,04, kuula 14,26, 400m 50,37, 110 aidat 14,92, kiekko 38,98, seiväs 5 metriä tasan, keihäs 55,56 ja päätöslaji 1500 m 4.44 aikaan.

Aleksi Savolainen sai kymmeniä kysymyksiä illan aikana. Aleksi vastasi kohteliaasti ja vaikutti välillä siltä, että parhaat valmennusoheet tulivat meiltä klubilaisilta, niillä opeilla pääsisi vaikka kunka korkealle asti…

Kymmenottelun aamun lajien alussa 110 aidat monesti kertoo sen, että mikä on päivän vire muihin lajeihin nähden ja toisen päivän päätöslajin 1500 metrin juoksun jälkeen tulee huojentavan helpottunut olo kaikkensa antaneena, olipa sitten kisa mennyt miten tahansa, päätti Savolainen luentonsa lopuksi.

Aleksin vierailu Ikaalisten kylpylässä klubimme tilaisuudessa oli rennon mukava, kiinnostava ja antoi tietoa kymmenottelun nuoren urheilijan arjesta.

Kirjoittaja on Kyrösjärven Rotaryklubin sihteeri

Erkki Kovalainen

Kymmenottelija Aleksi Savolainen Kyrösjärven Rotaryklubin vieraana Ikaalisten kylpylässä | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Kyrösjärven Rotaryklubi isännöi ensi vuoden maaliskuun alussa rotarypiirin isoa tapahtumaa PETS-seminaaria Ikaalisten kylpylässä | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö