Kyrösjärven Rotaryklubi (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Viljakkala) tutustui tiistaina 12. syyskuuta 2023 Viljakkalan Haverin kaivoskylän historiaan ja sen ainutlaatuiseen kaivosmiljööseen, jota ei oppaana toimineen Pirkko Vuolteen mielestä löydy mistään muualta Suomesta. Viljakkala kuuluu nykyään Ylöjärveen ja näistä kaivoskierroksista vastaa Ylöjärven kulttuuripalvelu ja Viljakkalan Haveri ry yhdistys. Viljakkala Haverin yhdistyksen kotisivuilta löytyy tarkempaa tietoa näistä kaivoskierroksista ja aikatauluista.

Kaivostoiminta alkanut Haverisen alueella 1700-luvulla rautakaivoksena. Viimeksi kaivostoimintaa harjoittanut Haverisessa Oy Vuoksenniska Ab vuosina 1935-1960, jolloin päätuote oli kulta. Helsingin olympialaisten 1952 mitalit on tuotettu Haverisen kultakaivoksesta.

Mielenkiintoisia paikkoja Pirkko Vuolteen opastamalla kierroksella alueella olivat, Piipulanrivin raitin rakenukset, avolouhos, vankitalo ja kaivosmuseo. Pirkko Vuolteen rotareille tarjoama kaivoskierros oli mielenkiintoinen ja avasi paljon kaivosalueen historiasta. Tämän jutun lopussa muutamia kuvia lyhyine teksteineen Kyrösjärven rotarien vierailusta Haverisessa. Ei liikaa juonipaljastuksia, vaan tämä kaivoskierros pitää itse kunkin kokea.

Kiitos opaallemme Pirjolle hyvästä tiistain illan tarjoamasta antoisasta avartavasta kaivoskierroksesta rotaryklubillemme!

Haverin alueen toiminta nyt

Haverin alueen nykyinen toiminta perustuu matkailulle, mökkeineen ja harrastusmahdollisuuksineen. Haverin alueeella on ravintola. Vaasaan rekisteröity yhtiö Palmex Mining Oy on hakenut malminetsintä lupaa Haverisen aluelle. Turvalisuus- ja kemikaalivirasto on myöntänyt luvalle jatkoaikaa, mutta tutkimuksia ei saisi suorittaa rikastushiekka-alueella. Rikastushiekka-alueen kunnostus saatiin päätökseen 2022 keväällä. Hämeenkyrön väylän rakennustyömaalta saatiin maita alueen peitoksi, jonka Ylöjärven kaupunki käytti rikastusalueen peitoksi. Nyt tälle alueelle on suunnitteilla frisbee-golfradan rakentaminen.

Edit: korjattu otsikkoon oppaan nimi oikein Pirkoksi, näkyy klikatessa juttua

Kirjoittaja on Kyrösjärven Rotaryklubin sihteeri

Erkki Kovalainen

Kuvia (9) rotarien kaivoskerroksellta | KUVAT: ERKKI KOVALAINEN

Kaivosmuseossa historian havinaa ja oli mielenkiintoinen paikka | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Kaivoskierros alkoi tästä Piippulanrivin kujalta Pirkko Vuolteen opastamana | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Piippulanrivin rakennuksissa osassa asutaan, ja ne pitää säilyttää julkisivun osalta entisellään, mutta sisällä saa rakentaa mitä itse kukin haluaa

Oppaamme Pirkko Vuolle kertoo syvästä avolouhoksesta, johon hukkunut kaikkiaan neljä ihmistä

Avolouhoksen äärellä jopa vähän pelotti

Vankitalo sisälsi monta tarinaa. Taloon oli jatkosodan aikoihin majoitettu toista kymmentä venäläistä sotavankia töihin kaivokseen, jotka saivat kuitenkin melko vapaasti liikkua kaivosalueella

Tällaista Piippulanrivin raitilla

Vanha kaivostorni, jonka kuulemma ovat naakat valloittaneet

Tästä on tilipusseja jaettu kaivosmiehille

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö