Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto antamassa ampuradan valituksissa vallan Vaasaan, ei voi olla yhtäaikaa kahdella viranomaisella, eikä lupajaosto voi asiaa ratkaista.

Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto päätti viime vuoden elokuussa Äkönmaan ampumaradan toiminnan välitöntä keskeytystä korkeiden vesiarvojen takia. Hämeenkyrön kunta kuitenkin tiedotti marraskuussa sivuillaan, että toiminta saakin ampumaradalla jatkua toistaiseksi. Nyt on lupajoston esityslistoissa Äkönmaan ampurata taas pykälissä esillä. Elokuun päätökseen on tullut oikaisuvaatimus ampurataa hallinnoivalta Hämeenkyrön Koillinen Metsästysyhdistys ry:ltä. Metsästysyhditys on jättänyt myös päätöksestä valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen, josta on tullut lausuntopyyntö lupajostolle marraskuussa.

Päätöksen muutoksenhakuohje on ollut hallintovalitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Asia ei voi olla samanaikaisesti vireillä kahdella viranomaisella, eikä lupajaosto voi ratkaista muutoksenhakua. Oikaisuvaatimus siirretään Vaasan hallinto-oikeudelle.

OHEISENA KOPIOTA LUPAJAOSTON TULEVAN KOKOUKSEN ESITYSLISTALTA ASIASTA. SEN JÄLKEEN TIMIN SANOMIEN AIKAISEMMAT KIRJOITUKSET ÄKÖNMAAN AMPURADAN PÄÄTÖKSISTÄ

Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto kokouksen 7.2.2024 esityslistan pykälä:
§ 8 Äkönmaan ampumarata; Ympäristöluvan mukaisen toiminnan keskeyttäminen oikaisuvaatimuksen käsittely

Aikaisempi käsittely
Elinympäristölautakunnan lupajaosto, 23.5.2023

Elinympäristölautakunnan lupajaosto, 10.8.2023

Valmistelija: Janika Kanto, ympäristötarkastaja
Kuvaus
Elinympäristölautakunnan lupajaoston päätökseen 10.8.2023 § 54 on tullut oikaisuvaatimus 21.8.2023 Hämeenkyrön Koillinen Metsästysyhdistys Ry:ltä. Metsästysyhdistys on jättänyt päätöksestä myös valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen, josta on tullut lausuntopyyntö elinympäristölautakunnan lupajaostolle 24.11.2023.

Päätöksen muutoksenhakuohje on ollut hallintovalitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Asia ei voi olla samanaikaisesti vireillä kahdella viranomaisella, eikä lupajaosto voi ratkaista muutoksenhakua.

Päätösehdotus
Esittelijä

Janika Kanto, ympäristötarkastaja
Oikaisuvaatimus siirretään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Tiedoksi
Oikaisuvaatimuksen jättäjä, Vaasan hallinto-oikeus

Äkönmaan ampuradan toiminta saakin jatkua, vaikka kunnan elinympäristölautakunan lupajaosto päätti elokuussa sen toiminnan välittömästi keskeyttää.

TIMIN SANOMAT 28.11.2023. Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto päättii elokuussa määrätä Äkönmaan ampuradan välittömästi kiinni, kun vesinäytteissä oli esiintynyt korkeita arvoja. Nyt Hämeenkyrön kunta on tiedottanut sivuillaan, että ampumaradan toiminta saa jatkua normaalisti siihen asti, kunnes lupaehdot täyttyvät viimeistään 30.9.2024.

Äkönmaan ampuradan tilanteita on tarkastellut kunnan silloinen ympäristötarkastaja Noora Kalliomäki, mutta hänen tilallaan on nyt uusi henkilö.

OHEISENA KOPIOTA KUNNAN TIEDOTTEESTA SIVUILLAAN JA SEN JÄLKEEN TIMIN SANOMIEN JUTTUA ASIASTA ELOKUUSSA

Äkönmaan ampumarataa koskeva ympäristölupa
23.11.2023
Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto on Hämeenkyrön ympäristötarkastajan tekemän ympäristönsuojelulain 93 §:n mukaisen ampumaradan ympäristöluvan (Hämeenkyrön kunnan ympäristölautakunnan 16.3.2016 § 10) peruuttamista koskevan esityksen johdosta päättänyt, että ympäristöluvan määräpäiväksi asetetaan 30.9.2024.

Toiminta saa jatkua normaalisti siihen asti, kunnes lupaehdot täyttyvät viimeistään 30.9.2024, jonka jälkeen toiminta voi jatkua.

Haulikkoammunta keskeytetään, kunnes ympäristöluvan vaatimukset täyttyvät.
Ympäristötarkastaja tekee välitarkistukset viimeistään 31.10.2023 ja 30.9.2024.

Lupajaosto on tehnyt välitarkistuksen 6.10.2023.

Timin Sanomat kirjoitti Äkönmaan ampuradan tilanteesta elokuussa

TIMIN SANOMT 11.8.2023. Hämeenkyrön elinympäristölupalautakunnan lupajaoston kokouksessa on ollut lisäpykälä ja siinä päätetään keskeyttää toistaiseksi Äkönmaan ampumaradan toiminta. Elinympäristölautakunnan lupajaosto lisäksi esittää olosuhteiden muutoksen johdosta ympäristöluvan peruuttamista koskevan esityksen palauttamista takaisin valmisteluun. Oheisena kopiota laupajaoston pöytäkirjoista.

Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaoston kokouksen 10.8.2023 tarkastetun pöytäkirjan lisäpykälä: § 54 LISÄPYKÄLÄ: Äkönmaan ampumarata; Ympäristöluvan mukaisen toiminnan keskeyttäminen (lisäpykälä)

Aikaisempi käsittely

Elinympäristölautakunnan lupajaosto, 23.5.2023

Valmistelija: Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja

Kuvaus
Elinympäristölautakunnan lupajaosto keskeyttää ympäristöluvan toiminnan toistaiseksi YSL § 181 perusteella vesinäytteenottotulosten tultua julki eilen 9.8.2023 klo 17.08. Näytteet otettiin ojista ja kahdesta lähteestä ampumaradan vaikutusalueelta. Perusteena toiminnan keskeyttämiselle (YSL § 181) on juuri valmistuneen mittauksen tulokset, joiden mukaan kahdesta ojasta on mitattu korkeat liukoisuusarvot. Ojat laskevat 10 ha valuma-alueelta ampumarata-alueen läpi muiden maanomistajien maille, luonnonsuojelualueisiin (Metsälain § 10 nojalla) ja lähteisiin. Näytteenottoa tullaan jatkamaan vuoden ajan. Pitoisuusarvot ojassa ovat 17 ug/l ja 36 ug/l kun raja-arvo on 14 ug/l. Näytteenotto suoritettiin rankkasateella, kun oli ojissa hyvin vettä. Asiaan on välttämätöntä reagoida nopeasti, koska vesinäytteiden tulokset ylittävät osittain yli kolminkertaisesti sallitun rajan. Toiminta tulee keskeyttää välittömästi. Toiminnanharjoittajaa ei ole asian kiireellisyyden vuoksi kuultu ennen päätöksentekoa, mutta heitä tullaan kuulemaan välittömästi päätöksenteon jälkeen keskeyttämisen perusteista. Asiaa käsitellään uudelleen mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään luvan peruuttamista koskevan asian käsittelyn yhteydessä.

Elinympäristölautakunnan lupajaosto lisäksi esittää olosuhteiden muutoksen johdosta ympäristöluvan peruuttamista koskevan esityksen palauttamista takaisin valmisteluun. Perusteena ympäristöluvan peruuttamiselle ovat aiemmassa peruuttamisesityksessä mainittujen lisäksi uudet vesinäytteenottotulokset, käynti radalla 7.6.2023 edellisen kokouksen 23.5.2023 jälkeen, missä tehtiin havaintoja alueen epäsiisteydestä sekä huomattiin alueen raja-aitojen rikkoutuneen pitkältä matkalta. Lisäksi ympäristönsuojeluviranomainen on saanut ilmoitukset ampumisesta ympäristöluvan sallimien toiminta-aikojen ulkopuolella. Lupaehtojen rikkominen on jatkunut edelleen. Toiminnanharjoittajaa tullaan kuulemaan uusista ilmi tulleista seikoista mahdollisimman pian.

Päätösehdotus
Esittelijä

Noora Kalliomäki, ympäristötarkastaja
Elinympäristölautakunnan lupajaosto keskeyttää ympäristöluvan toiminnan YSL § 181 perusteella. Vesinäytteiden tulosten perusteella ampumaratatoiminnasta uhkaa aiheutua välittömiä ja huomattavia haittavaikutuksia ympäristölle, eikä toiminnanharjoittaja ole ryhtynyt itse riittäviin toimenpiteisiin. Toiminta tulee keskeyttää välittömästi. Lisäksi ympäristöluvan peruuttamista koskeva asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että toiminnanharjoittajaa kuullaan aiemman lupajaoston päätöksen (23.5.2023) jälkeen ilmi tulleista seikoista.

Päätös
Hyväksyttiin.

Lupajosto tarkisti tämän pykälän kokouksessa.

Ennen pykälän käsittelyä, keskusteltiin lupajaoston jäsenen Pauliina Mansikkamäen jääviydestä tämän pykälän käsittelyyn. Puheenjohtaja kysyi Mansikkamäeltä onko hän omasta mielestään jäävi käsittelemään tätä pykälää. Mansikkamäen mielestä hän ei ole jäävi, koska mitään sellaista seikkaa ei ole joka tekisi hänestä jäävin käsittelemään tätä pykälää. Puheenjohtaja totesi että lupajaoston pitää keskustella asiasta. Mansikkamäki poistui kokouksesta keskustelun ajaksi. Keskustelun päätteeksi lupajaosto totesi yksimielisesti, että se katsoo jäsenen puolueettomuuden vaarantuneen voimakkaan kokouksissa esille tulleen asenteellisuuden ja hänen asiasta tehdyn valituksen johdosta (hallintolaki §28:7).

Esteellisyys
Pauliina Mansikkamäki
Tiedoksi
Hämeenkyrön Koillinen Metsästysyhdistys Ry edustajat, Pauliina Mansikkamäki

Muutoksenhaku
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

https://hameenkyro.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Elinympaumlristoumllautakunnan_lupajaosto/Kokous_722024/Akonmaan_ampumarata_Ymparistoluvan_mukai(18751)

Lähde: Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaoston pöytäkirjat ja estyslistat

Äkönmaan ampurata sijaitsee Pentinmaantiellä | KUVA: ERKKI KOVALAINEN /ARKISTO

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö