Onnea ja toivottavasti päätös Jämin kohdalta on myönteinen, jos se kelpuutetaan hakijoiden joukkoon!

JUKOLAN VIESTIÄ ovat hakemassa Jämijärven Jämille kolme seuraa vuodelle 2029 tai 2030. Jämillä aikaisemmin suunnistettiin Jukolan Viesti lentokentän lähellä nopeissa kangasmastoissa 2004 vuonna. Tänä vuonna Jukola suunnistetaan Kauhavalla ja vuonna 2027 viestiä viedään synnyinkunassani Sotkamon Vuokatissa.

Suunnistusseurat Rastikarhut ry Porista, Kankaanpään Suunnistajat ry Kankaanpäästä ja Ikaalisten Nouseva-Voima ry ovat hakemassa Jukolan Viestin järjestämisoikeutta vuodelle 2029 tai 2030. Kyseessä on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma. Jukolan viestiä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien.

SUUNNISTAJAT tuovat kuitenkin rahaa lähikuntiin väkisellä, vaikka niitä on moitittu nuukiksi omilla eväillään eläviksi seuratelttojen pienessä piirissä ainakin rastiviikoilla. Ainakin ne suunnistajat joutuvat jossain auton tankkaamaan. Puitteet Jämillä ovat mitä parhaimmasta päästä, mutta maastoja ollaan arvostelemassa vastaavaan tapahtumaan ”liian helpoiksi”, että itse suunnistaminen ei pääse ratkaisemaan lopputulosta. Juoksuvoima vaan näyttelee suurinta osaa. Toisaalta samat huippujoukkueet ovat aina keulissa, olisi Jukola sitten vaikka Saharan autiomaassa tai Afrikan viidakossa. Jukolan viesti on tosin tarkoitettu jussien ja venlojen osalta siten, että radat pitäisi olla vähän kuin ”jokamiesluokan” kaikille sopivan helppoja ratoja kaikille. Niitä varmasti Jämiltä löytyy ja pystytään järjestämään.

Ikaalisten kaupunki on päättänyt tukea Jukolata 20 000 eurolla, jos se vaan Jämillä tullaan järjestämään.

OHEISENA IKAALISTEN KAUPUNGINHALLITUKSEN PÄÄTÖS KOPIONA

Jukolan viestin järjestäminen
Khall 22.4.2024 §
Valmistelu / kaupunginjohtaja Eeva Viitanen
Suunnistusseurat Rastikarhut ry Porista, Kankaanpään Suunnistajat ry
Kankaanpäästä ja Ikaalisten Nouseva-Voima ry ovat hakemassa Jukolan Viestin järjestämisoikeutta vuodelle 2029 tai 2030. Kyseessä on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma. Jukolan viestiä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien.
Ikaalisten Nouseva-Voima ry on järjestänyt Jukolan viestin yhdessä Kankaanpään Suunnistajien kanssa myös vuonna 2004. Kilpailukeskuksena on tällöin toiminut Jämi, mihin kisoja haetaan myös tällä kertaa. Jämin asemaa kilpailukeskuksena puoltaa sen maaston sopivuus ja valmiina oleva laaja infra tapahtumalle. Tapahtumapaikan valinnassa tulee huomioida, että kilpailun aikana paikan päällä tulee olemaan yli 20 000 suunnistajaa ja saman verran yleisöä.
Tässä vaiheessa hakuprosessia Suomen Suunnistusliitto ja Kaukametsäläiset ry selvittävät järjestäjäkandidaattien yleisiä hakuedellytyksiä ja haluavat varmistaa, että seuroilla, ehdotettavalla kilpailualueella ja isäntäkaupungeilla on riittävät edellytykset ja tahtotilat tapahtuman järjestämiseksi. Isäntäkaupunkien tuki hankkeelle on ehdoton edellytys hakuprosessin jatkamiselle.
Kilpailumaastoon ja kilpailukeskukseen tehdään katselmus 15.5.2024. Tähän mennessä isäntäkaupunkien tulee vahvistaa tuki kisajärjestelyihin.
Isäntäkaupunkien puuttuva sitoutumisvalmius on ollut aikaisempina vuosina hakuprosessin hylkäyksen perusteena. Tämän vuoden Jukolan viestinaikana Kaukametsäläiset arvioivat hakuinnokkuutensa ilmoittaneiden kelpoisuutta, ja valitsevat 2-3 järjestäjää lopulliseen hakuun. Lopullinen hakemus jätetään 30.10.2024.
Ikaalisten kaupungin palvelut tulevat olemaan merkittävässä osassa Jukolan viestiin tulevien urheilijoiden ja katsojien parissa.
Ikaalisten Nouseva-Voima ry on esittänyt, että Ikaalisten kaupunki
osoittaa sitoutuneisuutensa hankkeelle ja myöntää Jukola-hankkeelle 20 000€ tuen ehdollisena hakuprosessin eteenpäin viemiseksi.
Ehdotus / kaupunginjohtaja Eeva Viitanen:
Kaupunginhallitus päättää myöntää Jukolan viestin järjestämiseen 20 000€ tuen, mikäli tapahtuma järjestetään suunnitellusti alueella.

***

Lähde: Ikaalisten kaupungin pöytäkirjat

Jämin Suunistumaratonilla viime syksynä kirmailtiin lähdössä vauhdikkaasti kangasmaastoihin | KUVA: ERKKI KOVALAINEN – TIMIN SANOMIEN ARKISTO

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö