Pirha karsii ainakin kunnilta tyhjien seinien vuokraamisen tarvetta ja jäävät tullaan kilpailuttamaan. Tyhjät tilat jäävät kuluineen kuntien kontolle.

PIRKANMAAN hyvinvointialue (Pirha) alkaa vähentää vuokratilojaan tai muuttaa niitä Pirkanmaan kunnilta, kun se on käynyt tarkentamassa eri kunnissa hallussaan nyt olevia toimitilojaan. Toisaalta on kysymys myös näiden tilojen muuttamisesta käytön ja tarpeen mukaan. Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni ja toimitilajaoston tulevan kokouksen esityslistalla on asia esillä.

Kunnat joutuu muuttamaan vuokratilansa vuokra-osakeyhtiöiksi, sillä Pirha tulee ja joutuu lakien mukaan kilpailuttamaan tarvitsemansa tilat tulevaisuudessa.

Oheisena kopiota kokouksen esityslistalta ja sen jälkeen listaus näistä Hämeenkyrön ja Ikaalisten osalta.

***

Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaoston maanantain 17.6.2024 kokouksen esityslistan pykälä: § 49 Hyvinvointialueen toimitilojen tarkentaminen palveluverkkopäätöksiin perustuen

Valmistelija

  • Pekka Erola, TUKIPALVELUJOHTAJA, pekka.erola@pirha.fi
  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
  • Ari Kulmala, TILAHALLINTAJOHTAJA, ari.kulmala@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on päättänyt 20.11.2023 § 327 hyvinvointialueelle toimitilaohjelman. Toimitilaohjelman mukaan palveluiden verkoston suunnittelu ohjaa kiinteistö- ja toimitilajohtamista sekä toimipisteverkon suunnittelua. Hyvinvointialueelle täytyy varmistaa tilat palveluverkon tarpeisiin tarkoituksenmukaisilla vuokrasopimuksilla. Toisaalta toimitilaohjelman tavoitteena on strategiakaudella vähentää tilojen neliömäärää 20 %. 

Aluehallitus on vuoden 2023 ja kevään 2024 aikana tehnyt hyvinvointialueen palveluverkkoa koskevia päätöksiä. Palveluverkkoa koskevien päätösten toimeenpanoa varten käynnistettiin projekti, jonka tavoitteena oli tunnistaa Pirhan toimitiloista kohde- ja kuntakuntakohtaisesti, mitä tiloja jatkossa hyödynnetään ja mitkä tilat voidaan palveluverkkopäätösten mukaisesti irtisanoa. Toimitilojen läpikäynti tapahtui kolmessa alueellisessa alatyöryhmässä, jotka kokoontuivat kerran viikossa viiden viikon ajan. Työn etenemistä seurasi viikottain kokoontuva työryhmä. Tarkastelun ulkopuolelle rajattiin tilat, jotka ovat vain opiskeluhuollon käytössä, koska näiden osalta oletuksena on, että tilat säilyvät nykyisessä käytössä, sekä osa pelastustoimen tiloista (20 VPK:ta). Lisäksi tarkastelun ulkopuolelle rajattiin asumispalveluiden tilat sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä olevat tilat seuraavissa kunnissa: Juupajoki, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Parkano, Kihniö ja Virrat. Näiden osalta tarkastelu tehdään myöhemmin palveluverkkoa koskevat päätökset huomioiden.  

Osana työtä hyvinvointialueen toimitiloille muodostettiin neliportainen luokittelu kuvaamaan tilojen jatkokäyttöä, jatkokäytön mahdollisesti edellyttämiä muutos- tai kehittämistarpeita ja tiloista luopumista. Lisäksi työn tavoitteena oli valmistella tulevia vuokrasopimusneuvotteluita. Työ on dokumentoitu päätöksen liitteenä olevaan koontitaulukkoon, joka sisältää tarkastellut tilat kunnittain ja toimipisteittäin, toimitilan luokituksen sekä olennaiset lisätiedot tiivistetysti. Osana työtä tunnistettiin, että noin 14 %:sta tarkastelluista toimitiloista voidaan luopua, joten luokittelu on toteutettu toimitilaohjelman mukaisesti.

Konserni- ja toimitilajaosto on kokouksessaan 16.4.2024 § 23 käsitellyt kunnilta vuokrattujen toimitilojen vuokrauksen perusteet, joita sovelletaan sote- ja pelastustoimen toimitilojen vuokraukseen voimaanpanolain mukaisen siirtymäajan (3+1 vuotta) päätyttyä. Neuvotteluja kuntien kanssa jatketaan päätöksen liitteenä olevan luokittelun ja konserni- ja toimitilajaoston päättämien toimitilojen vuokrauksen perusteiden mukaisesti. 

Liitteenä toimitilojen luokittelun koonti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • merkitä tiedoksi liitteen mukaisen toimitilojen luokittelun.

Liitteet

 Toimitilojen konkretisointi-koonti, 2024 06 03 .pdf (pdf, 507 kt)

Hämeenkyrön ja Ikaalisten luokittelun tulokset ja kohteet vuokrattavien toimitilojen jatkosta

HÄMEENKYRÖ

Kotorinteen palveluasunnot, yhteiset tilat jää – ei suuria muutoksia eikä toimenpiteitä. Palveluiden verkon suunnittelussa määritelty poistuvaksi, mutta tiloille ei ole korvaavia tiloja, eikä siirto tarkoituksenmukaista toiminnan vuoksi.

Hämeenkyrön uusi paloasema, ei suuria muutoksia eikä toimenpiteitä.

Hämeenkyrön terveyskeskus. Jää – erilisprojekti, vaatii erillisen selvityksen. Käynnissä on tilakartoitus, jossa käydään läpi tilaratkaisuja ja selvitetään tiivistämistä jos mahdollisia lisätiloja. Siirrtot terveyskeskukseen eivät mahdollisia ainakaan ennen ensi vuotta. Toimitilaan siirtyy mahdollisesti uusia toimijoita.

Hämeenkyrön kotihoitokeskus. Jää, ei suuria muutoksia eikä toimenpiteitä. parkanon Koskentalon ja Ilaalisten vammaissosiaalityön toiminnat siirtyvät Kotihoitokeskuskseen 1.10.2024 muutoksen alustavan aikatalulun mukaan.

Hämeenkyrön työpaja jää, ei suuria muutoksia.

Hämeenkyrön As Oy Valtakatu 57 jää, ei suuria muutoksia.

Hämeenkyrön uusi paloasema varasto, jää ei suuria muutoksia.

IKAALINEN

Tevaniemen toimintakskus jää. Tilojen tarve vähenee. Käyty keskusteluja, voidaanko osasta tiloja luopua. Tila on on suuri siellä oleviin palveluihin nähden.

Ikaalisten Kamraatin kulma jää, ei suuria muutoksia.

Hakala leirimökit, sen varasto, sauna, majoitusrakennus ja Hakalan huoltorakennus. Hakalan rakennukset ovat henkilöstön virkistystiloja. Tilat myydään, mutta päätös käsitellään vielä elokuussa hyvinvointialueen yhteistyöelimissä.

Ikaalisten lähiasema, nykyinen sote-keskus. Jää, erillisprojekti vaatii erilisen lisäselvityksen. Mahdollisesti kokonaisuus erillisselvitettävä lähiaseman konseptin määrittämiseksi.

Ikaalisten hammashoitola jää. Ei suuria muutoksia, eikä toimenpiteitä. Nykyhetken tietojen mukaan Ikaalisten hammashoitola jää toimintaan, palveluille ei ole tarvittavia tiloja muualla.

Vaikeasti sijoitettava asunto: asunto on huonokuntoinen ja tällä hetkellä tyhjänä.

Itä-Ikaalisten VPK:n asema, ei tarkastella tässä yhteydessä.

Ikaalisten TK:n asuntola, as 1, monitoimitila. Tavoitteena siirtää toiminta Ikaalisten lähiasemalle, jolloin tilasta voidaan luopua.

Lähde: Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaoston kokouksen esityslistat / KOONNUT: ERKKI KOVALAINEN HÄMEENKYRÖN JA IKAALISTEN OSALTA

SOTE-KESKUS IKAALINEN | KUVA: ERKKI KOVALAINEN

Hämeenkyrön ja lähikuntien puolueeton verkkomedia

Erkki Kovalainen Hämeenkyrö